HOSTES..

Dağlarının eteklerinde,ağaçlarının altında çeşitli bitki türleri çok eski yıllardan beri bilhassa köy insanımızın bu bitkiler üzerinde yoğunlaşan derin bilgisi ile sofralarımızda yerini almakta, kavanozlarımızda turşu olmaktadır. Õrneğin gabar da onlardan biri..
Ama bir dikenli bitki var ki ona neden Hostes dendiğini de bilmiyorum. 

Hostes dendiği zaman akla ilk gelen uçak olduğu  halde bu yemeğin adının gizemi de etrafta şaşkınlık yaratıyor. . Sorular soruluyor.. gülümsemeler oluyor..

Dağlık yerlerde kayalık tepelerde toplanması zor da olsa biz gidip toplayamayanlar için açık pazarlarda ayıklanmış veya kökten kesilmiş doğal haliyle hostes bitkisi tezgahta yerini almaktadır.

Eski insanımızın belkide daha uzun süren ömrüne imza olan bu otların faydası da göz ardı edilemez.

Çıktığı zaman hepimizin sofrasında az da olsa yerini alan bu hostes yemeğinin en yakışan arkadaşı da koyun yoğurdu tabi pişerken içine katılan kuzu eti de var.Şehriyeli bulgur pilavı ise yemeğin tadına tad ekleyen oluyor..

Tarifi mi?  bildiğimiz yahni yemekler gibi yağ,et,soğan,salça,hostes, su tabi az biraz limon ..

Õmūr ne ki sabah ile akşam arasında uyanık olduğun,ZAMAN ,o halde hayatın uykulu halini de  değerli kılıp zamanda nefes aldığımız süreyi sağlıkla gõzetelim..


   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s