Gazikõy.. 《AFANYA》

​#AFANYA yani Gazikõy’ū Kıbrıs’ta olanlar bilir.. En güzel kebap orda yapılırdı.. yol üstündeki lokantalardaki  AfanyaKebabı  bir harika idi.. Babam çok severdi.. Her hafta giderdik. Miralay beyin hūrmeti görülmeye değerdi..Lokantasının en önemli karşı  duvarında da Rauf Denktaş liderimizin fotoğrafı vardı. . Eskiden gösterilen sevgi saygı bütünlüğü bu gün de yerini korumuş.. Bunu geçenlerde rastladığımız  Pegasus pilotlarınından o aileden yetişmiş çocuğumuzun yetişmiş halindeki  saygı çemberinde yeniden gördüm yeniden yaşadım..Onların da evlerine eşim ile çok gitmişliğimiz var.. yıllar önce daha 2-3 yaşında idim sizlerle fotoğrafım var dediğinde de ayrı bir heyecan taşıyordu. .

Yani bir kebap çeşidini anlatmak için bunları yazmam gereklimiydi bilmiyorum ama yazmış bulundum..

İşte o kebabı ordaki tadı  aynı olmasa da evimizin mutfağına,bahçedeki fırına ya da yakması zor, kapağını çamurla sıvaması gereken kõy fırınından turbo fırına taşıdık..

Bu çeşitte kullandığım et kuzu but .. sayılı parçaya böldūrūp yiyecek kişi adedine göre bir fazlasını ola ki misafir gelir diye folyo kağıda sarıp 3 saat fırında pişiriyorum.. Annem bize yemeğin adil dağılımı için sayının önemini anlatan birisi idi.. Köfte mi yapıyordu toplam sayıyı yiyecek kişi adedine böler TAKSİM ‘i ona göre yapardı.. Bu bölme işleminde yaş önemli değildi.. Bu ayarı o kadar iyi yapıyordu ki kimsenin aç kaldık diye de bir şikayeti olmuyordu.. Anılardaki kebap defne yaprağı ile patates,domates,soğan karabiber ile yeşilbiberin birlikteliğinden başka birşey değil. . Afiyet ise sağlığımız .


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s