Defne Yaprağı & Patates Kebabı 

​Lefkoşa ,Çağlayan Mahallesi eski adı ile Yanulli Helepas numara 10 şimdiki adı ile Ūlkū Sokak No 10 bizim büyüdüğümüz evimiz.. Çocukluğumuzda annemin uzun yıllar tasarruf yaparak borcunu ödedikleri ev..Şimdi mahallemizin sokağının sonunda sınır mevcut.. Dr.Õzdemir Dr.Kandemir oğlumun doğduğu şimdi  ise kūçūk oğlumun #BerovaKlinik olarak hizmet verdiği  yer.. 

O evin bizim hayatımızda önemi büyük. . 

1963 hadiselerine kadar sınırları yok..1963 -1974 Rum askerlerinin sınırda bekçi mücahitlerimize “Bekledim de Gelmedin” şarkısını hoparlörden dinlettikleri. .Sokakta oynamaya korktuğumuz serseri kurşun gelir diye annemizin bizi bahçeden dışarıya çıkarmadığı mahalle.. Devamlı BM askerlerinin de geçiş yapıp güya güvenlik sağladıkları mahallemiz..

İleri tarihe geçmeden sınır olmadığı zamandan da bahsederek yine konuyu yemek çeşitine bağlayacağım.

O zamanlarda marketler yoktu.. mahallemiz de şimdi evleri sınır ötesinde Çıraklı’ların evi karşısında Bakkal Ahmet vardı. .Sabahları gelir annemden siparişleri alır sonrasında bisikletinin önünde listede yazanları eve teslim eder annemin küçük kırmızı veresiye defterine bedelini yazardı.Kendinin dükkanda tuttuğu karakaplı defteri vardı. Ay sonu babam maaşını aldığı zaman ödenirdi. .Bu veresiye işi onun isteği idi çünkü ben de aylık alırım gibi olur diyordu :)) 

Annem her Pazar tepsiye patates kebabı hazırlar bunu evde pişirmezdi. .Mahallemiz de Rum evi yoktu ancak sınırda iki ev ötesinde onlar yaşıyorları .. Eleni adındaki kadının ise köy fırını vardı ticari amaçlı kullanıyordu biz de pazar günleri evde hazılanmış  tepsiyi üstüne peşkir õrterek oraya götürüp iki saat sonra 2 kuruş ödeyerek pişmiş yemeğimizi alıyorduk..

Bu alışkanlık uzun yıllardır Kıbrıs mutfağında kendini buluyor. Eskiden bu güne gelen bir köy kūltūrūnūn, kõy yaşamının, her evin bahçesinde ekmek dahil yanan fırına konan kebapdı..bir sini patates.. Biz Yenağra (Nergisli) de o günleri de nenemin evinde her bayram yaşayanların anılarındayız..

Sonraki yıllarda bu yemeğin bizim evdeki adı milli yemek oldu.. Mütevazi olmayacağım en güzel yemeklerimden bir tanesidir. Patatesler küçük olacak bütün 4 e çaklanmış olacak et veya tavuk konacak soğan yarım kesilmiş salça hafif yağ tuz bunlar ovalanıp üzerine kekik karabiber konduktan sonra tepsiyi sadece bir kenarından sıcak su ilâve edip turbo fırında üzeri folyo ile kapatılıp 3 saat in ilk bir saati 250 sonrası 185 derece son yarım saat de folyosus pişirilecek.. işte patates kebabı budur. DEFNE yaprağı da yakışanı. . Her mutfağın gözdesi. .

Sağlıklı günlerde afiyetle..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s