MANGAL..

​Nerdeyse Kıbrıs’ta mangal dendiği zaman bilmeyen hiç bir aile, iddia ederim ki yoktur..

Bağımlılığın böylesine can kurban derler ya o hesap, hemen hemen her hafta sonu ateşi yakmayan yok gibi..

Yok sağlığa zararlı,yok tansiyon, yok gut,yok şişmanlık, yok kolesterol dinleyen yok..Ev bahçeleri bir yana piknik alanlarının da değişmez menüsü. . Tavuk şiş,tavuk kanat,kuzu şiş,köfte,şeftali, pirzola… 

Dahası bizim çocukluğumuzda şişe dizilen ilk kuyruk yağı olurdu. İlk pişen kızarmış kuyrucuk sıcak, sıcak pidenin içinde mangal başında yenen  olurdu. 

Lefkoşa’daki evimize Anibal lokantası yakındı,hala daha ordaki tad bir başka hele akşam üzerleri mangal ateşine attığı kuyruk yağı dumanı ile gelen kokuya iç geçirmeyen yok gibi… 

Girne’deki ev de Arcways’e  yakın bazı geceler yine aynı koku burnuma gelmekte canımız ise aman olsa da yesek alarmına girmekte.. Biz Lefkoşa’daki evimizde hep Çağlayan Gazinosundan gelen müzik sesleri ile şarkıları balkonda dinleyerek büyüdük.  Şimdi Girne’deki yaz gecelerinde yine balkondan,bahçeden gerek Jasmine court gerekse Arcways den bazı geceler net müzik dinletisi alıyoruz.  

Hoş bir de anımız var. Bir akşam bahçede müzik dinliyoruz arkadaşlar da var Özel beye diyorum ki bak şimdi Murat’a telefon açıp şarkı isteyesim var.Ne duruyorsun istesene demez mi. . İstedik Murat sağolsun anons da yaparak isteğimizi yerine getirdi:)) 

Evde de halen kebap işi var.. Demir Özel dedesi ile yaktığı mangal işini şimdi de yapmakta kebap kültürünün evde yürütülmesine vesile olmaktadır. Hatta kış gecelerinde şöminede en büyük zevki bu olmaktadır :))

Fatma ile Nilgün de dedeleri Gūlen bey vasıtasıyla bu hazırlıkta var olanlardan:)) 

Benim kebaptaki ihtisas dalım şeftali:))) Soframızda bulunup yiyenler hep beni õvmūştūr. Çok sevdiğim ancak şimdi aramızda olmayan Mūnūre Adiloğlu da her seferinde bunu dile getiren, olmuştu.  Hani benim de hoşuma gidiyordu..
Şimdilerde biliniyor ama eskiden Şeftali Kebap dendiği zaman bakışlardaki şaşkınlık bilinmiyor değil..
Şeftali için yağsız dana kıyması ,maydanoz,soğan baharat tuz kafi. . Burdaki esas telp ince olacak, hayvanın karın yağına sarılan bu karışım ızgara tel arasında ateş üzerine kondumu seyreyleyin çıkan dumanı ve ciğerlerinize işleyen o iştah açıcı kokuyu…

Bu anlattıklarım sevenler için ama sevmiyorum diyenler de olursa saygı duyarız. . Her şey gönlünüzce olsun. MANGALDA HELLİM de unutulmasın KIBRIS’ ın kendine özgü PASTIRMASI ‘da. .Tabi Kıbrıs pidesi ile…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s