PATATES & BULLEZ ..

​Bu gününüz dünden güzel yarınlarımız hep huzur dolu olsun💕💕

Annem tencereyi yarısına kadar yağ doldurup ateş üzerine koyduğu zaman mutfakta masanın üzerinde küçük yumru taze patates yıkanmış,kabuklu ve 4 ‘e çaklanmış halleri ile ayıklanmış bullezleri bir de, bir bağ golyandro,bir bağ soğan ile,bir paket minnoş dan alınan kebap pidesini mutlaka görürdük..

Hele kızgın yağa atılan patatesin kokusu yayılmaya başladığı zaman masanın etrafında yerimizi kapardık.. Tabi masada kõy hellimi de olurdu. Hellim deyince de aklıma gelenleri de yazayım bari:)) 

Yenağra  (Nergisli) köyden nenem her hafta babama bir kõfūn erzak yardımı gönderirdi kendisi eve her zaman gelmez ama büyükçe  kõfūnū üzerinde peşkir dikililmiş vaziyette eve yollanırdı. Nenem ile dedem bandabuliya yanındaki otobüs hanına iner orda kahvelerini içer alış verişilerni yapar ve köye dönerlerdi.. Babamın bizi o kahveye götürdüğünü de hatırlıyorum.  Dahası annem anlatırdı tren olduğu zamanlarda da nenem Lefkoşa ya tren ile gelirdi.. durak şimdi Çağlayan mahallesindeki evimizin arka yolunda askeri kışlanın köşesindeki polis evlerinin yerinde idi nenem ordan iner ve bize gelirdi.. Kõfūn açılırken merasim gibi seyreder içinden çıkan bullez,patates,kabak,patlıcan köy ekmeği hellimi zeytinyağı şişesini çörekleri,bir de çok sevdiğimiz baf sakızını daire şeklinde görünce bütün bunların  sevincini üzerimizde taşırdık. 
Eskiden komşuların bir de telden tele saatlerce konuşmaları vardı.. güneş falan dinlemez bu sohbetler ayaküstü yapılırdı.. şimdilerde Kartal Harman ‘ ın  her programında  o günlerin sohbeti aklıma gelir.. Hiç de ayaklarından şikayet eden bir komşumuzun olduğunu o  yıllarda hiç duymadım:) 
Bu ayakūstū sohbetlerin birinde bir gün komşuda misafir bulunan kişiden kulak misafiri olduğum “yediği bulleze bak” tabirini duydum.. ne maksatla eleştiri mahiyetinde kullandığını da hiç anlamadım.. Sormak zahmetine de hiç girmedim.. Eski bir duyum olarak aklımda hep muhafaza ettim:)) 

Nihayetinde bizler de kendimize bullez patates elbette pişiriyoruz hatta bir keresinde Çilem arkadaşımın annesi Güzelyurt’dan sırf severim diye pişirip ..gönderdi benim için bir bayram oldu:)) 
Bu günkü paylaşım da bu yemeğimiz.. Normal ayçiçeği yağına birkaç damla da zeytinyağı konursa ve de patatesin içinden yağ da elinize  damlarsa tam kıvamında bir sofranın tadında olursunuz.. Afiyetler sevenlere diyelim.. bol bereketli sofralar için..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s