Bamya..

​Bamya diyoruz sebze diyoruz alıyoruz.. Sadece tadı ile değerlendiriyoruz. Bizim mutfakta pişirilsede de küçük oğlum hayatında hiç sevmedi.. Babamızın ise mutlaka pişirilmesini çok istediği bir tür oldu. Gerek tazesi gerekse donmuş hali ile iyi yaptığım bir çeşit. Ayıklaması biçimli olmalı tepe kısmı piramit şeklinde karın kısmında ise ufak bir çizik atılmalı.. Bu bamyanın kızartılması  sırasında yağın içine çekilip pişmesi aşamasında tadındaki etkisi olmaktadır. 

Çoğu insan nedense bamyaya karşı õnyargılıyız  yoksa bana mı öyle geliyor bilmiyorum. Bu arada “Yediği bamyaya bak ” diyenlerle “bamya suratlı ” diyenlerin de söylediklerini işitmedim değil:)) Halkımız arasında bilinen deyişler..

Halbuki bamyanın mucizevi faydalarını da okudum.. sanki doğal bir şifa kaynağı gibi..köken Mısır diyorlar 12. Yüzyıldan beri var olan bir sebze.. tek derdimiz ayıklarken yapışkan hali bu yapışkanlığına bizler pişirirken bamyanın kızartılarak pişirmeye aktarılması ve suyuna da az biraz limon koyarak yemeğin yerel dil ile sūmūklenmesinini õnlūyoruz:))

Faydaları mı? Yazılanlara göre göğüs kanserinden,diyabete ve hatta depresyona kadar iyileştirici geldiği de okuduklarım arasında..Karaciğer hastalıkları riskini de azalttığı kuvvetli bir antioksidan olduğu da ifade ediliyor.. 

Ruh halini de pozitif etkilediği söylenen bamya   o zaman soframızda yerini almalı.. Afiyetle yenmeli..
Hayırlı günlere hep beraber..💕💕


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s