Semboller ve hayatın gerçekleri.. 

Barış güvercinleri bahçenizden eksik olmasın. Öncelikli barış kendi iç barışımız olsun. Çok şükür coğrafyamızda güvercin ve zeytin ağacı oldukça var. 

Bu günlerin gündeminin sıcaklığından olsa gerek, insanın içinden geçen gerçeklerde başka türlü düşünüp başka türlü konuştuğu zamandaki hallerde, olanları izliyoruz. İzledikçe hayret de ediyoruz. Her hayrette bir selamet var diyebiliyorsak, kendimize ait konularda espri yapıp gülebiliyorum diyorsak demek ki hayatın yaşanmaya değer olunduğunun anlamandaki rahatlığını taşıyoruz. 
Kimin ne konuşulduğunun ne önemi var da demiyoruz. Ya yeriyorlar, ya övüyorlar. İkisinin ortasını tercih en doğrusu. Dikkate almak da gerekir, bazen gülüp geçmekte. En güzeli vaktin değeri. Eğer bu Pazar yorgunsanız canınız hiç bir yere gitmek istemiyorsa evde kaldığınız bu vaktin değeri ile ne hazır yemek siparişi verin ne de mangal yakın. Kadın olsun erkek olsun , yapmakta zorlanmayacağı ,yapılışı çok kolay olan patates, enginar, patlıcanı yağda kızartıp, içine yumurta kırınız bu karışımın ahenkli tadı ile damağımıza yapışan lezzetinin tadını çıkarın. Soğanı sofranızdan eksik etmeyin. Bu karışım Kıbrıs mutfağının tercihi, çoğu insanımızın bir öğün yemeği olur, bunun böyle olmadığını söyleyecek olanın çıkacağını hiç sanmam. 
Enginarın Mitolojide adı geçer, efsaneye göre tanrı Zeus aşık olduğu Cynara isimli güzeller güzeli kıza öfkelenince kalbini dikenli yapraklarla çevirmiş onu bir enginara dönüştürmüş. Bilimsel adı olan cynara scolymus’un hikayesi bu; tanrıları kendine aşık edebilecek çekiciliği, kafa tutabilecek inadı ve de kalbi olan bir sebze… Enginar antik Roma ve Yunan’da da biliniyor. Yunan ve Romalılar dönemlerinden kalan sütun başlıklarında motif olarak, Mısır’daki hiyerogliflerde ise doğurganlık sembolü olarak kullanılmış. Kral sofralarının en özel yemekleri arasında yerini almış’ 
Bu efsane, sanırım enginar hakkındaki bilgileri de tazeler. Kara enginar satışta daha pahalı ama çiğ olarak zeytin/çakıstes (yeşilzeytin) ile yendiğinde ağza tat verendir. Lokantalarda dörde bölünmüş limonlu şekli ile de servisi yapılmaktadır. 
İlk enginar tarlalarını 1974 öncesi Yenimormenekşe köyünde gördüm tanıdım. Tarım Bakanlığınca Enginar ekimi ile üreticinin teşvik edildiği yıllar. Hatta köyün papazı dahi öğrenmek için can atanlar arasında. O yıllarda bereketli ve kazançlı bir üretim çeşidi enginar. Faydası inkar edilemez olan bir sebze. 
Bu yıl manavlarda bol miktarda yerini koruyan enginar, kurulan pazar yerlerinde satıcılar tarafından yeni moda. Ayıklanarak dolmalık şekli dahil sadece kalbi kalacak şekilde satılmakta bu şekli ile enginar tüketiciye, ev insanına kolaylık sağlanmaktadır. Birçok yemek çeşitleri ile mutfağın çeşnisi olduğu gibi çeşiti de olmaktadır. Enginarın bol olduğu bu zamanlarda tadından olduğu kadar faydasından yararlanacak olduğumuz enginar soframızdan eksik olmasın. Ve nihayetinde ‘Kalbi’ kalbimize sıhhat versin… 

Leave a comment