HUZUR EVİ.. 

​Ortalama yaşam yükseldikçe beraberindeki sorunları da beraber yıllara ekliyor.. Küçük yaşta anne olanların, evlatları ile arasındaki yaş farkı az olurken, günümüzde gençlerin geç evlenip veya erken evlense de, çocuk için hemen istekli olmayışının, verdiği aradaki yaş farkını büyütüyor..

Bu belkide ailede ilk yıllarda çocuk ile ana baba arasında herhangi bir sorun yaratmasa da, bir an gelir, ilişkilerdeki uyumsuzluk, kendini gösterir. 
Çocukluk biter,anne baba yaşlanması bir yana, onların da anne babalarının varlığı yaşları ile,yaşın getirdiği hastalıkları da beraberinde taşır..
Günümüzde evdeki, bireylerin anne babanın çalıştığı, hakikati ortadaki gerçek. Ailede anne babanın kendi çocuklarına karşı duydukları mesuliyet, gerçek olarak dururken bakıma muhtaç diğer aile büyüklerinin mesuliyeti de günümüzde manen onların omuzlarında, bu bazı hallerde maddi olarak da bir görev..
Bütün bu görevler elbette evde olduğu kadar, bakıma muhtaç aile bireylerinin evindeki bakım için de, yardımcı ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.. Ülkemizde bakım evleri var olsa dahi modern huzur evlerin olmayışı ,büyük bir eksiklik. Zaten halkımızın genelindeki düşünce tarzı “Bak bir annesine veya babasına bakamadılar ” bakım evine verdiler şeklinde .. Bu düşünce alışkanlığı maalesef var olan tarz.
Empati yapacak olsak, bizdeki düşünce de bu..
O zaman geriye kalan alternatif, bakıcı ile idare şekli.
Bu ise günümüz şartlarında ,oldukça ağır mali bir külfet olduğu kadar, ilk etapda tanımadığınız bir takım kişilerin, naz ile çalımı dahil ,onların da birçok ailevi problemlerine aniden ortak olma durumu.
Kaldı ki bu gibi durumlarda ihtiyaç duyulan kişilerin istihdam için çağrıldığı yer dış ülkelerden oluyor.
İhtiyaç duyan aile, öncelikle ön izin almak 3.Ülke vatandaşı için istenilen teminat mektubu ücretini bankaya yatırmak, sonrasında gelen kişiyi, Sosyal Sigortalar ile İhtiyat Sandığından, alacakları işveren siciline, kaydederek,yine oldukça, yüksek bir meblağ ile senelik çalışma iznini pasaporta vurdurtmak mecburiyetindeler.. Aylık asgari ücret şu anda 1835 TL dahası 480 TL de sigorta İhtiyat derken bir bakıcıyı aile içine yatılı ancak alabiliyorlar. Yiyecek içecek dahil toplam maliyeti de, var siz hesaplayın.. hepsi güzel hoş da bazen uyumsuzluk, hasta ile bakıcı arasında da olabiliyor o zaman stres, evin bağımlılığı,huzursuzluğu oluyor.
Bu konularda nerde ise ihtisas sahibi olanlardan birtanesi de benim:( anneannem,annem,babam ile eşimin rahatsızlıkları süresince kaç kez bu işlemleri yaptırdım,zorluğunu stresini çektim.. çevrem çok iyi biliyor. Ancak hepsinin hakkını helal edişi en büyük manevi gücüm..
Aması olmayan çarede, çaresizlikleri yaşamak bu olsa gerek.. Tabi yaşa, bu arada eklenen yıllara,dur da diyemezsin:)) Bu da bize armağan gibi .. Bizlere gelince, varsın döngü aynen çalışır tesellisi ile..

Bu güne nokta mı?💕💕

“İnsan iki şeyle kendini ihtiyarlamaktan kurtarır; Biri iyi iş, diğeri iyi söz. Yusuf Has Hacib”

Leave a comment